Perbadanan perpustakaan awam selangor aka PPAS

Tuesday, April 10, 2018
Address:  
Jalan Kelab Golf 13/6, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor
working hours:
Tuesday9:30AM–7PM
Wednesday9:30AM–7PM
Thursday
(Prophet's Ascension)
9:30AM–7PM
Hours might different
Friday
(Prophet's Ascension)
9:30AM–7PM
Hours might different
Saturday9:30AM–9PM
Sunday9:30AM–9PM
Monday10AM–7PM
  
Last week AD berkesempatan pergi ke public library dekat je dengan rumah AD..cuma nya tak pernah pernah jejak kaki kat sini.Terok nau kan even skrang pon keje library tapi library lain tak pulak nak jejak..so memandangkan last week cuti,ape lagi berjalan jela kejenya kan. Library ni dibuka setiap hari bermula dari 9.30 pagi sehingga 7 malam kecuali hari isnin,10 pagi hingga 7 malam(boleh rujuk working hour di atas)

Disebabkan sekarang ppas dalam proses membesarkan lagi tempat parking kereta,makanya buat sementara waktu ini mereka menyediakan tapak parking yang jauh sikit daripada main entrance..tapi jangan risau,anda tak perlu bertapak utk ke main entrance, ini kerana mereka menyediakan perkhidmatan Buggy..haaa menarik kan inisentif  yang disediakan oleh mereka. Anda boleh menunggu buggy di tempat yang disediakan..iaitu khemah tapi lengkap dengan kipas..so xde la panas sgt kan..(bahagia I suka naik buggy).Then masa untuk pickup di drop off zone akan diterangkan oleh pemandu buggy. Pukul 5 petang adalah masa terakhir untuk di pick up..so bersedia la sebelum terlambat.

cantik kan path ni..path ni nak menuju ke pintu masuk ppas

Kalau tak silap la ada 5 tingkat..AD tak habis lawat smpai ke tgkat atas..sampai ke tgkat 3 sahaja. Di setiap level akan dibekalkan tempat beg..tujuan nya ialah kita letak kasut dalam beg tu dan bawak je kemana sahaja..dalam ppas ni tak boleh pkai kasut jd demi mengelakkan kita hilang kasut buh la kasut tu dalam beg dan bawa mcm biasa.



Normal signange la..tak dibenarkan makan minum dalam library..yeala hang igt library cafe ka nak makan bagai..hehehe. Cantik kan ppas..awah rasa nak je kerja sini...klo ada rezeki..aminnn


Okeh ni pula opac yang diaorang gunakan..apa itu opac?opac adala online public access catalogue..maksudnya katalog atas talian la..yang membekalkan maklumat atau buku yang kite perlukan berserta call number..ape pulak call number?igt orang je boleh col ke?hahah buku pon bole col juga..hebat kan..call number kalau anda perasan di spine buku(yg kat tepi buku tu) ada terdapat tulisan mungkin JNF 400 ZUL atau mungkin lain berdasarkan public apa yang anda pergi..sistem public library dengan school library berbeza. Tujuan call number pula adalah untuk memudahkan kita mencari buku..just follow je number yang tertera.. Then anda boleh juga membuat pra registration online untuk memudahkan proses peminjaman buku..kalau takmo just pergi kaunter bagi IC anda dan mereka akan settle kan semuanya.

Antara buku yang di pamerkan di ruang pameran juga bahan pameran selain daripada buku..menarik kan..di sebelah kawasan pameran ni ada disediakan satu stage..mungkin untuk memudahkan mereka apabila mereka mengadakan event.




Menarik bukan..suasana yang sunyi dan memang tempat yang terbaik untuk menyiapkan esaimen atau kertas kerja..boleh la pergi...owh lupa nak inform..mereka juga menyediakan perkhidmatan cinema 3D dan 6D..bayaran pun murah..haaa next time AD nak pergi lagi..nak masuk 3D pula. Kemudahan yang lainnya ialah terdapat cafe,manakala surau dan toilet  ada disediakan di setiap tingkat. Makanan di cafe not bad juga la..dan pling best ada tutti frutti disebelah cafe..syokkkk.  Jadi bagi anda yang tinggal berhampiran cuba bawa anak anak pergi sini..menimba ilmu kena selalu kan.


13 comments:

  1. Sha pernah sampai sini.. Cuma singgah sekejap je sebab kesuntukkan masa.. Tapi memang cantiklah library dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan cantik..suka pula tgk..dah la besar suka

      Delete
    2. Kalau ada peluang, nak pergi lagi..

      Delete
  2. x penah smpi sini lg tp kalau pesta buku selangor (kelolaan PPAS) mmg sy selalu pegi ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah selalu ppas buat pesta buku selangor..gila klo pergi sana..semua nak beli..try la pi library dia pula..besar..excited tau

      Delete
  3. Wah, besar yer PPAS ni. Tak pernah pergi pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. besar..dah ala ala library dekat u pula..klo jalan sini mai la ke sini

      Delete
  4. Akak yang duduk kat Selangor niepun belum berkesempatan nak pegi ke PPAS nie, tapi bangunan dan susunatur dia memang first class dan cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! cantik je..luas pon luas..tgii byk tgkat..tu rasa jakun je bile masuk sini..hahah akak cuba la bwk anak anak dtg ha

      Delete
  5. terbaek.. menarik tempat ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik tapi tak sure pasal koleksi buku die mcm mana..sbb aritu cuba cari buku..ada yg tak de..hehe

      Delete
  6. WAH BESTNYA LIBRARY NI..BESAR DAN CANTIK...SEMANGAT NAK BACA BUKU LA KALAU PI SITU KAN..HEHEEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn besarrr..excited masa memula masuk

      Delete

Powered by Blogger.