D.I.Y Plushie cat

Wednesday, March 28, 2018
Hello peeps!

Hari ni AD nak citer pasal D.I.Y Plushie Cat..senang je tau nak buat..AD buat ni sebagai hadiah utk kawan AD..die bru dapat baby..sorang baby girl sorang lagi baby boy..so that AD buat 2 ekor tucin tomei warna hitam dan pink..aww pink ko..hahaha..dah lama tak menjahit ni..nnti hilang skills pula kan. Meh kite tgk items yang diperlukan untuk plushie nih.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Gunting kain
  • Felt
  • Fiber
  • Butang
  • Template
barang nya dah ready kan,so kite move on next step. 

Step pertama: Gunting felt berdasarkan template tadi..kalau nak buat bnetuk lain,cari la template lain tau..macam macam bentuk boleh buat..yang ni AD lukis sendiri atas kertas A3 then gunting. Haa kan dah nampak bentuk dah kan..ptong 2 helai tau..sebab nnti kite nak jahit kene la ada sepasang.Rujuk gambar di bawah kalau tak faham.





Step kedua: selepas dah gunting bentukkan bahagian mata dan hidung dahulu..jahit mata dan hidung. AD prefer jahit daripada tampal sebab klo tampal nnti mudah tercabut..tp klo siapa nak tampal boleh guna gam uhu tau.

Step ketiga: lapik dua lapisan dan jahit menggunakan jahitan insang pari. Rujuk gambar dibawah.

 Step keempat: Make sure tinggalakn sikit ruang untuk masukkan fiber..setelah isi fiber baru jahit kesemua bahagian

Step kelima: Hiaskan badan plushie dengan corak atau butang sesuka hati anda 

Inilah hasilnya yang AD buat sendiri comei tak?heheh..soo apa lagi..anda boleh cuba sendiri..hehe

 




26 comments:

  1. Kreatifnyaaaa >_< kenapa tak buat untuk Hana skali? hehe :3 nanti share lagi D.I.Y comel2 macam ni ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. awww klo hana tggu birthday la hahaha..suka ke entry mcm ni?okeh lepas ni AD banyakkan lagi post mcm ni..byk je yg AD dah buat tak publish je

      Delete
  2. comelnya! Senang je rupanya nak buat tapi malas ya amaatttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah senang part yg tricky sket tu mse jahit tu..kekadang benang bersimpul..kekadang jarak tak sama la..hehe

      Delete
  3. lama tak ber felt craft ni...rindu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh sila la continue...hehehe mai jahit sesama

      Delete
  4. cantik dan comel la..

    perlukan kreatif buat benda nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur diri ni kreatif..tapi kne raktis juga selalu hehe

      Delete
  5. Comelnyaaa...takleh buat ni nanti kucing mai merajuk pula ingat dah ada pengganti dia, kekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha nnti die igt ade kucing baru pula kan..kikiki kne buat rabbit la

      Delete
  6. ala... kenapa comel sgt,,,. kaalu buat kat anak best ni... confirm jadi bantal busuk diorang nnt.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..nnti try buat versi yang besar punya sedap sket nak plok hehe

      Delete
  7. comlnya... kreatif betul awk ni...

    ReplyDelete
  8. Cantiknya...kreatif sangat. Boleh buat bisnes ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak sya yg berbisnes..sya ni lebih kpda hobi je..kne ade komitmen ngan sabar bile menjahit ni..sye tak mampu hahhs

      Delete
  9. Replies
    1. hahaha ni bila tgh rajin je ni..dtg tang malas die..hampeh haha

      Delete
  10. comelnyaa..nampak mudah tapi kalau tak de kreativiti mcm AD..mmg hancuss heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. part yg jahit tu menguji kesabaran..kadang benang tersimpul la..jahitan tak sama besar la..senget sebelah la..mcm mcm jd mse baru blja jahit dlu heheh..yg pntg kne sabar haha

      Delete

Powered by Blogger.